DPF Rejenerasyonu Nasıldır?

Küresel ısınmanın olumsuz etkilerini üst seviyede yaşayan insanlık zararlı gazları rehabilite etmeye çalışıyor. bu çerçevede dizel araçlar için geliştirilen partikül filtresi jenerasyonu nedir, nasıl yapılır? Konularında bilinmeyenleri sizlere aktarmaya çalışacağımız makalemiz konu hakkında en azından fikir edinmenizi sağlayacaktır. büyük miktarda sera gazının atmosferde birikmesine neden olan araç egzoz gazların negatif etkilerinin azaltılmasına yönelik olarak çalışan bilim insanları bu olumsuz tablonun en önemli sorumlusu olan fosil yakıtlı araçların egzozlarında kullanılan partikül filtresini geliştirdi. Öncelikle yeni nesil araçlarda bulunan bu sistem yaygınlaştıkça çok daha temiz bir dünyanın bizi beklediğini ifade edebiliriz. bunun yanı sıra partikül filtresi jenerasyonunun belirli aralıklarla temizlenmesi gerektiğini bu noktada hemen hatırlatalım. Çünkü sistemde bulunması gereken orandan daha fazla bir birikim yaşanması halinde motor performansında önemli düşüşler meydana geliyor.

Dizel partikül filtre jenerasyonunu 3 şekilde yapabilirsiniz.

-Aktif jenerasyon

  • 15-20 dk boyunca durmadan 70km/saat hız ile gidilebilecek bir yol bulun.
  • 2500-3000d/d motor hızını 70km/saat’de koruyun
  • Motoru çok yüksek devire çıkartmayın. 3000d/d üstü gereksizdir.
  • Manuel şanzımanda seçmeniz gereken vites genellikle kullandığınızın bir düşük vitesdir.
  • Otomatik şanzımanda sport konumu seçilmelidir.
  • Sport konumu yok ve araçta manuel seçeneği var ise olması gerekenin bir düşük vitesini seçin.
  • Bu şekilde en fazla 20dakika sürüşün ardından ışık sönmez ise işlemi bırakın ve servise danışın.
  • Hem DPF hem de Motor Arıza Işığı yanıyorsa sürüş işlemini gerçekleştirmeyin.
  • Bu işlemi birden farzla kez denemeyin.İşlemin sonunda aracı stop konumunda anahtarı çıkarın 5 dk reset için bekleyin ve tekrar çalıştırın.


-Pasif Jenerasyon

Aracınızın yakıt tertibatı egr turbo enjektörler ve basınç ısı sensörleri uygun çalışıyorsa, partikül filtresi dolduğunda ve aracınızın egzoz sıcaklığı yeteri ısıya ulaştığında araç kendi kendine kurumları yakmaya başlar.Bunu bazen trafikte kaldığınızda aracınızdan gelen yanmamış egzoz gazı kokusu ve gözle görülür bir beyaz dumanla anlayabilirsiniz.Duman ve koku sürekli olarak devam ediyorsa aracınız kendi kendine filtrenizi temizleyemiyor demektir ve aktif jenerasyon methoduna başvurmalısınız.

-Diagnostik Cihaz Yardımı ile Jenerasyon

Her iki methodlardanda verim ve sonuç alamadıysanız kesinlikle servise uğrayıp bilgisayar yardımı ile ortalama 30-50 dk bir uygulama olan rejenerasyonu servis çalışanlarından talep etmeniz gerekmektedir.Bu üç jenerasyon uygulamalarındanda sonuç alamazsanız filtrenizi kesinlikle değiştirmenizi öneririz.Aksi takdirde motorunuza büyük hasarlara yol açabilirsiniz.

Partikül Filtre Jenerasyonu Yapılmaması Motorda Ciddi Hasara Yol Açabilir 

Tabii partikül filtre jenerasyonunun zamanında yapılmaması gibi bir durum sadece motorun performansına olumsuz etki etmez, aynı zamanda motorun aşırı ısınması gibi bir sorunu gündeme getirir. Çünkü egzoz sistemi içerisinde yer alan bu mekanizma yakıtta bulunan kurum, karbon monoksit, tortular ve diğer zararlı maddeleri filtre ederek içerisine hapsediyor. bu nedenle hem yakıt yönünden aracın çok yakması, hem de motorun aşırı ısınması ile birlikte zarar görme ihtimali ortaya çıkar. Dolayısıyla filtre temizliğinin ihmal edilmemesi hayati bir önem taşıyor.

Partikül Filtre Jenerasyonu Dizel Araçlarda Kullanılıyor 

Yakıt çeşitleri arasında kıvam bakımından en kalın olanı mazottur. Dolayısıyla bu mazotun motor içerisinde yanarken ihtiva ettiği tüm maddeler birlikte yanarak sıvı halini terk ederek katı hale dönüşür. Bu durum motor aksamında önemli performans kayıplarına neden olduğundan partikül filtre jenerasyonu mutlaka gerekecektir. Peki, partikül filtre jenerasyonu nasıl yapılır? Kısaca bu konuya değinelim. Bu tıkanıklıkların giderilmesinde genellikle 3 metot kullanılır. Bunlardan ilki 700 derecelik ısıya ulaşan filtrenin içerisindeki katmanları yakarak dışarı atılması metodu ikincisi bu alanda kullanılan özel kimyasallarla temizlenme yolu ve son olarak filtrenin sökülerek temizlik işleminin yerine getirilmesidir. Her üç yöntemde de oldukça başarılı sonuçlar alınır. Burada önemli olan husus fitrenin yeri ve zamanı geldiğinde temizlenmiş olmasıdır.