Bir dizel aracınız varsa, muhtemelen bir dizel partikül filtreniz vardır, ancak bunun tam olarak ne olduğunu veya nasıl korunacağını bilemeyebilirsiniz.
Dizel partikül filtreleri neredeyse yirmi yıldır dizel yakıtlı araçlara takılmıştır – ancak bakımları yapılmazsa veya tahrif edilmiş ise aracınız için ciddi sonuçlar doğurabilir.
Burada tam olarak ne olduklarını, ne yaptıklarını, neden onlara ihtiyaç duyduğunuzu ve onlara nasıl bakacağınızı açıklıyoruz.
Dizel partikül filtresi nedir?
Dizel partikül filtresi (DPF), dizel araçlardan kaynaklanan emisyonları azaltmak için egzoz kurumunu (bazıları kurum tuzağı olarak adlandırır) yakalayan ve depolayan bir filtredir. Ancak, yalnızca sınırlı bir kapasiteye sahip olduklarından, bu tuzlu kurumun DPF’yi yenilemek için periyodik olarak boşaltılması veya ‘yakılması’ gerekir.
Bu rejenerasyon işlemi, filtrede biriken fazla kurumları temiz bir şekilde temizler, zararlı egzoz emisyonunu azaltır ve dizel araçlardan, özellikle de hızlanırken gördüğünüz anlatılan siyah dumanın önlenmesine yardımcı olur.
Otomobil CO2 emisyonlarının düşürülmesine yardımcı olmak için 2009 yılında yürürlüğe giren Euro 5 egzoz emisyonları mevzuatı, DPF’leri etkili bir şekilde zorunlu kılmıştır ve o zamandan beri yılda iki yeni otomobilden biri dizeldir.
Dizel partikül filtresinin tıkalı olup olmadığını nasıl anlarım?
DPF kurumla tıkanırsa veya sistemde bir arıza meydana gelirse, tipik olarak gösterge panelinde aşağıda görüldüğü gibi turuncu bir ışık görünecektir.
Dizel partikül filtresi uyarı lambası
Genellikle üretici firma tarafından değişiklik gösterebilse de, ortada noktalar bulunan bir boru kutusuyla buna benzerler – daha fazla bilgi için el kitabınıza bakın.